A park-like setting with all the conveniences of home


This west side backyard was mostly lawn when the owners commissioned our design team to rethink the space. The renovated garden utilizes all water conserving plants providing both privacy and year round interest. A new bioswale along the perimeter of the property catches surface water and allows it to percolate into the soil.  Amenities include a raised vegetable bed made with natural stacked stone, an arbor covered seating area, a gas fire element, a recirculating natural stone water feature and a cooking island. Curved flagstone pathways and planted berms traverse the back yard leading to a bench and secluded spa. The resulting transformation is featured in the Santa Cruz Municipal Water District’s list of water conserving/lawn free design examples.